Lars Åges tanker

Politikk og teknologi

Open source er kapitalistisk!

| 1 kommentar

I kveld har vært med på noe jeg anser som noe av det største som har skjedd i mitt liv til nå: Paneldebatt/techtalk på GoOpen med noen av de største menneskene innen open source-bevegelsen; Larry Wall (laget scriptingspråket Perl), Simon Phipps (Chief Open Source Officer hos Sun Microsystems), Jon «maddog» Hall (bl.a. leder av Linux International) og Bruce Perens (forfattet definisjonen av hva open source var for noe for Open Source Initative, samt tidligere prosjektleder for Debian-prosjektet). I tillegg ble dette ledet av Håkon Wium Lie, som ikke er helt ukjent for sitt arbeid med å være med å skape World Wide Web, og spesielt CSS-spesifikasjonen.

Og på første rad foran alle disse menneskene satt jeg og fulgte med…

Bet meg spesielt godt merke til en kommentar som kom fra Simon Phipps etter at det kom opp spørsmål om «Er open source kommunistisk, og kan det fungere i en kapitalistisk verden». Et spørsmål jeg har tenkt på mye selv i det siste. Mange open source-tilhengere er sosialister, mens jeg selv ikke er det (sosialist altså, jeg er absolutt open source-tilhenger :P), og mye av ideologien om å dele godene passer opp mot kommunismen.

Phipps sa da at (fritt oversatt av meg) «De som taper ofte snur om på rollene de selv har, mot den rollen som motstanderen har. I dette tilfellet handler kommunismen om sentral styring av noen få på vegne av de mange, mens kapitalismen handler om fri konkurranse. Sentral styring av noen få på vegne av de mange er i dette tilfellet de som lager produsenteid programvare, og fri konkurranse kommer som en naturlig del av open source».

Må si meg veldig enig i denne definisjonen… Mer konkurranse, spesielt i offentlig sektor; mer open source!

Én kommentar

  1. Les Das kapital så lærer du kanskje hva kommunisme handler om! Selvsagt er åpen kildekode kommunisme, man får det man trenger og gir hvis man kan.

Legg igjen en kommentar

Påkrevde felter er merket *.