Lars Åges tanker

Politikk og teknologi

Psychic Challenge på Polar Party 24

| 2 kommentarer

Hvert år i høstferien arrangeres Polar Party, og de siste årene har jeg sammen med teknisk crew vært ansvarlig for å arrangere «Psychic Challenge», et digitalt rebusløp med krevende oppgaver som ikke bare er å google seg frem til. Kryptografi er vanlig, skjulte hint og dobbeltbetydninger mange, og du bør kunne Sci-Fi-TV-seriene godt. I år var temaet for Polar Party «The Next Generation», med mange referanser til Star Trek: The Next Generation, noe vi også gjorde i årets Psychic Challenge, bl.a. ved at knappen som «normalt» heter «Prøv lykken» for å sjekke om svaret er riktig, i år het «Make it so», med unntak av siste oppgave hvor den het «Engage» (de som har sett Star Trek TNG skjønner referansen).

Sentrale i utviklingen av årets Psychic Challenge var Christian Bull Gjertsen (NTS) og Lars Åge Kamfjord (Laaknor), med noen kreative bidrag fra Bjørn Gustav Baklid (nLamer)

 

Over til oppgavene:

 

Oppgave 1:

Oppgavetekst: Velkommen til årets Psychic Challenge. Vi begynner ganske lett med litt matematikk, hva blir summen av 10101 og 10000? 

Denne oppgaven er i binær. Den enkleste måten å løse dette på, er å gå inn i Windows Kalkulator, velge «Programmeringsmodus», krysse av på «Bin» for Binær, og så plusse sammen 10101 (som blir 21) og 10000 (som er 16). Totalt blir dette 100101 som er 37 i titallsystemet.

Korrekt svar: 100101

Oppgave 2:

Oppgavetekst: Kjempebra! Du kan din binær. Over til neste oppgave: Some say use the force, we say: read the source

Dette er en fast oppgave vi bruker å ha hvert år. Use the force er som de fleste skjønner en referanse til Star Wars, mens «read the source» betyr «les kildekode». Det meste som finnes av programmer, websider, etc. har en kildekode, og det er mye man kan lære seg av hvordan ting er programmert eller kodet. Om du i din nettleser velger «Vis kildekode», «Vis sidekilde», eller tilsvarende, så vil du på den aktuelle siden finne en kommentar i koden som ikke syns når du viser siden i «vanlig» modus:

Korrekt svar: Jar Jar Binks

Oppgave 3:

Oppgavetekst: Årets tema er The Next Generation, vi håper du kan din nerdekunnskap, for uten den kan du ikke greie årets Challenge. Vi spør deg derfor, hvilken rase har best terninger?

Her kommer vi til første oppgave hvor The Next Generation er temaet for oppgaven. Terning er en form, som normalt ikke omtales som terning, men som kube (Wikipedia). Hvis man leser setningen som «hvilken rase har best kube» vil de fleste som har sett Star Trek TNG vite svaret. For de andre er det bare å Google «Star Trek Cube», og søkesiden på Google vil si svaret på alle søketreffet: Borg cube.

Korrekt svar: Borg

Oppgave 4:

Oppgavetekst: Det er tydelig at du kan din TNG, så vi spør deg videre, hvor er du nå?

Igjen en oppgave vi bruker å ha hvert år, og som i år også er knyttet opp til The Next Generation. I Star Trek bor vi mennesker fortsatt på planeten Jorden, og Jorden befinner seg i sektor 001 i alfa kvadranten av melkeveien, noe som bl.a. står i artikkelen om Jorden på Star Trek Wikien Memory Alpha

Korrekt svar: alpha quadrant

Oppgave 5:

Denne oppgaven hadde ikke noen tekst, kun et bilde:oPBeNdV

Denne oppgaven viste seg å være for vanskelig for de fleste, og mange forsøk på å forstå det Klingonske alfabetet ble observert (noe som selvfølgelig er feil) så etterhvert ble det lagt inn et hint i oppgaveteksten: Det internasjonale fonetiske alfabetet

Siden dette er et bilde er det ikke bare å klippe ut bokstavene og lime inn i Google for å søke etter dette, men via listene fra artikler om det internasjonale fonetiske alfabetet kunne man greie å google seg frem til at teksten som står skrevet er nøyaktig uttale av fornavnet til kapteinen på USS Enterprise, Jean-Luc Picard. Svaret er da å skrive inn etternavnet på kapteinen

Korrekt svar: Picard

Oppgave 6:

Oppgavetekst: Hva er formelen på volumet til en sylinder med radius z og høyde a?

En liten mattespøk har lurt seg inn her. Den korrekte måten å skrive dette på ville vært Πz2a, men en annen måte å skrive dette på er pi*z*z*a, noe som igjen har en dobbel betydning da en pizza er en sylinder.

Korrekt svar: Pi*z*z*a

Oppgave 7:

Denne oppgaven hadde ikke noe tekst, bare et bilde:

amiFoyC

Dette viste seg å bli vanskelig for noen, men endel greide å få tatt den. Senere i spillet ble det lagt inn følgende tekst til bildet: Denne kabelen har to tilkoblinger. Hva heter det når noe har to forskjellige slike?

Kabelen er en skjøtekabel med hankjønn i den ene enden, og hunkjønn i den andre. Noe som har kjønnsorganet til både han og hun omtales gjerne som tvekjønnet eller hermafroditt

Korrekt svar: tvekjønnet eller hermafroditt

Oppgave 8:

Oppgavetekst: Vi ønsker oss et reality show med Elim Garak, og Gul Dukat. Hva syntes vi showet bør hete?

Et Google-søk på disse to navnene forteller deg at dette er to personer av rasen Cardassian. Med en dobbeltbetydning i retning The Kardashians, er svaret for denne ganske åpenbar

Korrekt svar: The Cardassians

Oppgave 9:

Oppgavetekst: Alle nerder må kunne litt kryptografi: TkNDLTE3MDEtRA==

Dette er en BASE64-streng (som teknisk sett ikke er en kryptering, selv om den ikke er spesielt lett å lese uten at en datamaskin tolker hva det står). Et søk etter «base 64 decrypt» gir deg endel verktøy for å dekode BASE64. Strengen som står der er NCC-1701-D. For de fleste som kjenner Star Trek universet er dette kjent som USS Enterprise, noe også et kjapt Google-søk på kjennetegnet vil fortelle deg:

Korrekt svar: Enterprise

Oppgave 10

Oppgave 10 hadde ingen oppgavetekst, kun et bilde

BBLrpWF

Dette er som kjent en QR-kode, en form for strekkode. Om man tok frem en strekkode/QR-kode-scanner på mobilen sin fikk man opp følgende tekst: «Svaret her er ganske enkelt: hvem er førsteoffiser på Enterprise». Selv om vi hadde trodd at dette skulle det være ganske enkelt viste det seg at det ikke var det. Siden det finnes mange forskjellige USS Enterpriser (både i virkeligheten og i Star Trek universet) ble det litt kaos, men vi snakker selvfølgelig om Star Trek The Next Generation, og da er korrekt svar Will Riker (endel skrev William T. Riker, noe som vi la til som et svaralternativ litt senere i spillet).

Korrekt svar: «Riker» eller «William Riker» eller «Will Riker» eller «William T. Riker»

Oppgave 11:

Oppgavetekst: Avuizn Xlxsizmv

En ganske vanskelig oppgave uten noen flere hint enn det som står skrevet, og som da åpenbart er kryptert. Krypteringen er Atbash-kryptering, en gammel hebraisk kryptering som går ut på å bytte ut første bokstav i alfabetet med siste bokstav, andre bokstav med nest siste, etc. Et søk på Google etter «atbash decoder» gir deg masse verktøy som kan dekryptere dette, og gir deg navnet på han som lagde Warp-motoren i Star Trek, Zefram Cochrane, og som møtte aliens på jorden for første gang når Vulcanerne kom for å hilse på oss.

Korrekt svar: Zefram Cochrane

Oppgave 12:

Oppgavetekst: De siste dagene har nok ikke pedometeret økt så veldig mye, men det må det nå.

Et pedometer er selvfølgelig en skritteller, og oppgaveteksten betyr derfor at du må ut å gå, men den sier ingenting om hvor du skal gå.

Hvis man tenker tilbake til oppgave 2, så hadde vi i denne oppgaven gjemt en lenke i kildekoden med mer informasjon: https://dl.dropboxusercontent.com/u/488826/PP24-psychic/Psychic%20PP24.kml

Om du lastet ned denne KML-fila, og åpnet den i et kartprogram eller en kartnettside som støtter KML-formatet, så ville du fått opp følgende:

 

2015-10-04 23_19_46-Google Earth

 

Hvis man gikk til disse 5 stedene, så hang det lapper med QR-koder (så jeg håper alle tok med seg mobilen når de forlot PC-plassen sin). På QR-kodene sto det følgende tall (i tilfeldig rekkefølge): 6, 44, 16, 1, 68.

Dette alene ble for vanskelig for samtlige, og vi satte derfor inn følgende i oppgaveteksten etterhvert: «Grunnstoff».

Dette gjorde at de fleste skjønte at de måtte bruke tallene til å oversette til bokstaver i det periodiske system. Tallet 6 blir til grunnstoffet Karbon med forkortelsen «C», tallet 44 blir til Ruthentium, osv. Tilsammen gir bokstavene deg (når de er stokket riktig), navnet «Crusher» som enten kan være karakteren Wesley Crusher spilt av Wil Weaton (som også er kjent fra serien Big Bang Theory), eller moren hans Beverly Crusher.

Korrekt svar: Crusher

Oppgave 13:

Denne oppgaven hadde ikke noe oppgavetekst, kun et bilde med masse tegn. Om du viste kildekoden på siden eller så nærmere på bildet, så hadde det filnavnet «stereo.png», noe som er et hint til at dette var et stereogram, altså et bilde som inneholder et skjult bilde. Skjult i dette bildet ligger tegnene «Wolf», en henvisning til stjernen Wolf 359, hvor slaget om Wolf 359 mellom føderasjonen og Borg skjedde i slutten av sesong 3. Hvis du stirrer på bildet lenge nok, så kan mange se denne teksten. Alternativ kan du bruke diverse programvare for å finne teksten, som f.eks. Magic Eye Solver.

12031564_1036851563021374_5625365696859170447_o

Korrekt svar: Wolf

 

Vinnerne

Bare det å fullføre Psychic Challenge er vanvittig bra. Vi åpnet årets Psychic like etter klokka 1900, og første som ble ferdig var like før klokka 2100, og bare noen minutter skilte de tre første til å fullføre.

2015-10-04 23_45_54-challengescore

2 kommentarer

  1. Tusen takk for at du skrev ned dette.
    Noe man bør fortsette med, mener nå jeg.

    Ikke bare lage psychic, men også å skrive ned dette etterpå.

  2. Veldig gøy å være med å lage oppgavene i år også!

    Enig med Ludvig, trenger historikk på detta 🙂

Legg igjen en kommentar

Påkrevde felter er merket *.