Lars Åges tanker

Politikk og teknologi

Psychic Challenge på Polar Party 23

| 1 kommentar

Høstferien 2014 ble Polar Party 23: Lost in Time arrangert i Stokkehallen. Som vanlig sto teknisk crew bak årets Psychic Challenge.

Oppgavene ble i hovedsak utviklet av Ludvig Anderssen (kaffebaronen), Christian Bull Gjertsen (nts), Bjørn Gustav Baklid (nLamer) og Lars Åge Kamfjord (Laaknor), med bidrag fra Oline Volden (Elealyana)

 

Oppgave 1:

Oppgavetekst: Velkommen til Psychic Challenge på PolarParty 23. Some say use the force, we say read the source.

En fast oppgave vi har hvert år. I nettleseren velger du «Vis kilde», «Vis sidekilde» el.l. og i kodet vil du et sted finne en kommentar som begynner med

Korrekt svar: Obi-Wan Kenobi

Oppgave 2:

Oppgavetekst: Et lite spørsmål om tid og rom; hvor er du nå?

Nok en mer eller mindre fast oppgave. Referansen til tid og rom antyder at svaret har noe med astronomi å gjøre. I dette tilfellet var svaret «Melkeveien»

Korrekt svar: Melkeveien

Oppgave 3:

Oppgavetekst: Hva heter sikkerhetsvaktene til Samsung?

I kildekoden (se oppgave 1) kunne vi også finne et lite hint: /title/tt2015381/

Et lite ordspill på filmen Guardians of the Galaxy og Samsungs mobilmerke Galaxy. Hintet er adressen til filmen Guardians of the Galaxy på IMDB.com

Korrekt svar: Guardians of the Galaxy

Oppgave 4:

Denne oppgaven hadde ikke noen oppgavetekst, kun et bilde hentet fra Wikipedia:

Denne oppgaven hadde lite med mat å gjøre, men handlet om dobbeltbetydningen av noe rundt, i tillegg til den matematiske konstanten Pi som brukes for å måle omkretsen til noe rundt. Svaret på oppgaven er verdien av pi, 3,14

Korrekt svar: 3,14

Oppgave 5:

Oppgavetekst: I Harry Potter brukte de Fera Verto og mus, men her på Polar bestiller vi dem heldigvis fra fabrikk.

Om ikke du har lest eller sett Harry Potter og kan dette på rams, så vil et enkelt Google-søk på «Fera Verto» vil gi deg endel treff som sier at Fera Verto (eventuelt Vera Verto) er formelen for å omgjøre et dyr til en kopp. I mange av sceneshowene dette året ble det delt ut en kopp med Polar-logoen på som ga innehaveren gratis kaffe i kantina.

Korrekt svar: Polarkoppen

Oppgave 6:

Oppgavetekst: Vi liker å gjøre ting litt nerdete, når åpnet PolarParty i år?

Denne viste seg å være litt for nerdete for mange, så vi la etterhvert til et bilde fra filmen Jurassic Park som et hint:

e1cd867bc826d2e0cb3d654c7f92b3a561ded6676bf7637df357c4cb96c8d9d3

Dette var nok til at de fleste greide å Google seg frem til at vi snakket om UNIX-tid, som brukes av mange datasystemer for å holde styr på tid. Tiden måles i antall sekunder siden 1. januar 1970 klokka 00:00:00 UTC. Det finnes mange UNIX-tid-kalkulatorer på nettet, og om du la inn tidspunktet for åpning av PP23 (30. september 2014 klokka 2000) i en av disse, fikk du svaret. På grunn av at UNIX-tid ikke tar hensyn til tidssoner og sommertid var det mulighet for to forskjellige alternativer.

Korrekt svar: 1412100000 eller 1412107200

Oppgave 7

Oppgavetekst: There is no place like ::1

Litt nettverkshumor. Et google-søk gir endel treff hvis man søker etter dette, men få steder som beskriver hva det egentlig handler om. ::1 er en IPv6-adresse som alltid peker til den maskinen eller enheten du sitter på akkurat nå. Et av treffene du får når du søker på hele setningen er en lenke til ThinkGeek som har tilsvarende for IPv4, 127.0.0.1. Om du søker etter «127.0.0.1 ::1» får du bl.a. opp Localhost, og der står det at ::1 brukes i IPv6.

Korrekt svar: IPv6

Level 8:

Oppgavetekst: Vent, jeg er midt i noe.

En liten humoroppgave. Her er vi bokstavelig talt på utkikk etter det som er i midten av «noe», altså bokstaven «o».

Riktig svar: o

Oppgave 9:

Oppgavetekst: Vuqv uiidøxqw qw xøvæhqjydqwq qvv øvawq, bqv aqvvq uiidøxqv io IujøwIøwer føw qe jqee æxøw: Eybq Juwa

Her lå det inne et hint i kildekoden: https://www.youtube.com/watch?v=2EwViQxSJJQ#t=170

Denne oppgaven var veldig vanskelig, og mange sto fast på den lenge. Etter en stund la vi inn et bilde på den i tillegg, bilde av et QWERTY-tastatur

Denne oppgaven er kodet, og de fleste som har vært med tidligere prøvde seg på ROT13-kryptering som vi har brukt ofte, men som ikke var riktig. Kildekodehintet er filmvideoen til Beyoncés – Irreplaceable som starter å spille 170 sekunder inn i sangen, like før hun begynner å synge «to the left, to the left».

Løsningen på denne oppgaven var at vi hadde skrevet en setning på et vanlig QWERTY-tastatur, men «shiftet» alle bokstavene to plasser til venstre. Shifting er en vanlig teknikk i eldre krypteringsmetodikker, f.eks. Cæsarchiffer, som vi dermed lagde en mer moderne variant av. For å finne ut hva det var, så måtte deltageren derfor flytte hendene sine to plasser til høyre for det som sto i oppgaveteksten (liten funfant: vi hadde egentlig tenkt å skifte to plasser til høyre, slik at det var deltagerne som skulle gjøre som Beyoncé og flytte to til venstre, men vi oppdaget at det var gjort feil litt for sent, og orket ikke skrive hele setningen på nytt :P).

Den fulle setningen i oppgaveteksten blir da: Noen oppgaver er vanskeligere enn andre, men denne oppgaven på PolarParty har et lett svar: Time Lord

Time Lord refererer til rasen i Doctor Who som reiser igjennom tiden, og temaet for PP23 var som kjent «Lost in Time», med mange Doctor Who-referanser i dekor og design.

Riktig svar: Time Lord

Oppgave 10:

Oppgavetekst: Jazzmusikeren Willy måtte livnære seg som discjockey etter at xylofonen ble ødelagt på quartfestivalen.

Denne setningen er en litt spesiell setning, fordi den inneholder alle bokstavene i det norske alfabetet. Dette er kalles en holoalfabetisk setning, eller pangram, noe man får som informasjon hvis man Googler hele setningen.

Korrekt svar: Pangram

Oppgave 11:

Oppgavetekst: Jonas og Lotte skal kjøre tog. Jonas går på vogn nummer 34 i toget som reiser fra Lillehammer. Toget kjører i en gjennomsnittshastighet på 140 kilometer pr time. Lotte sin far er lokfører på toget som går fra Hammerfest. Tog A er i Bergen 10:20 på tirsdags formiddag. Tog B og C er framme i Harstad med bare 10 minutters mellomrom. Ingen av togene reiser via Stokke sin jernbanestasjon. Alle togene reiser i ca samme retning i minst en time eller tre før de møtes i en annen dimensjon. Hva er temaet? Alle togene er 75 meter lange og består av 13 vogner på den ene siden og 37 vogner på den andre siden. Da inkluderer jeg både utsiden og innsiden. Togene har salgsavdelinger der man kan kjøpe seg en kaffe eller kanskje dagens avis. Før du aner ordet av det er du framme på stasjonen. Her skal du av!

Den morsomste oppgaven jeg noensinne har vært med å lage. Ludvig Anderssen skrev denne teksten sammenhengende, uten å ta noen pauser, mens jeg sto å hadde latterkrampe over det han skrev. Det første inntrykket man får er at dette er en matteoppgave, og man gjør seg klar til å gjøre notater og skulle regne ut et eller annet, men etterhvert som man leser igjennom, så gir oppgaven mindre og mindre mening. Trikset her, er at det kun finnes en ting du må finne ut av, for det er bare et spørsmål inne i oppgaven. Midt i oppgaven finner man spørsmålet «Hva er temaet?», før teksten fortsetter på noe helt annet som ikke gir mening. Svaret man skal finne er derfor, hva temaet på Polar Party 23 var, og det var selvfølgelig «Lost in Time»

Korrekt svar: Lost in Time

Oppgave 12:

Oppgavetekst: Teksten «DON’T BLINK!» som blinker av og på, samtidig som den vokser seg stadig større før den omtrent hvert 5. sekund nullstiller seg og blir liten igjen.

Hvis man Googler «dont blink» får man opp endel referanser til Doctor Who, inkludert en masse engelbilder fra Google bildesøk. En god beskrivelse av Don’t Blink-referansen til Doctor Who kan finnes på Knowyourmeme.com, hvor «The Weeping Angels» kan drepe deg hvis du ikke følger med et lite øyeblikk, f.eks. hvis du blinker. Derfra kommer «Don’t blink»-referansen. Teksten som hele tiden står på skjermen din blir også stadig større, noe som kan føles som at teksten kommer nærmere deg, noe som igjen henviser til at «noe» kommer å tar deg, slik The Weeping Angels gjør.

Korrekt svar: «The Weeping Angels» eller «weeping angel» eller «weeping angels»

Oppgave 13:

Oppgaven har ikke noe oppgavetekst, kun et bilde hentet fra Wikipedia fra artikkelen om spillet «Lost in Time». Om man leser artikkelen om spillet kan man lese at spillet handler om en kvinne som på mystisk vis blir sendt tilbake i tid til året 1840, som også er svaret på oppgaven

Korrekt svar: 1840

 

Oppgave 14:

Oppgaven inneholdt en efilnkel QR-kode, som lenket til Google Streetview av den ene inngangen til Stokke ungdomsskole. Her måtte man opp av godstolen og gå bort til inngangen. På innsiden av døra var det klistret en lapp som det sto: v=C9cTljdqElg

Denne kryptiske meldingen er en youtube-adresse, som du også får om du Googler strengen: https://www.youtube.com/watch?v=C9cTljdqElg, tilhørende filmmusikken til filmen Timecop.

Korrekt svar: Timecop

 

 

 

Oppgave 15:

lost

Denne oppgaven inneholdt et bilde i SVG-format med teksten «LOST». Det fine med SVG-filer, er at de i stedenfor å fortelle PCen at de skal tegne en og en piksel i en spesifikk farge, så forklarer den med et relativt enkelt XML-språk hvordan formen skal tegnes i X og Y-koordinater. Dette betyr at du kan åpne filen og lese relativt mye informasjon på samme måte som i første oppgave ved i f.eks. notepad.  Midt i denne filen står det gjemt en kommentar i formen: 

Korrekt svar: Gjemsel

 

Oppgave 16:

Oppgavetekst: ABBBBABBBAABABBAAAAABAAABAAAABBABAABAAABAABBAAABAABAAAB AABAABAAAB AAAABAABAABAABABAABB ABBAAAABAAAAABB ABBBBAAAAABAABABAABAABBBABAAABAAABBAABAABAABB AAAABAAAAAAAABAABBBAABBAB

Mange som så denne krypteringen antok at vi hadde skrevet en tekst her i binært, og bare byttet nuller og enere med bokstavene A og B, men fikk ikke noe fornuftig ut av dette. Dette er faktisk en ganske enkel kryptering som heter bacon’s cipher. Som så mange andre krypteringsmetoder for enkel tekst, finnes det ferdig dekrypteringsverktøy på nettet. Ved å Google bacon cipher decrypt får man opp flere av dem, og når man dekrypterer den aktuelle teksten får vi opp POLARBURGER ER BEST MED PASSORDET BACON.

Korrekt svar: Bacon

Oppgave 17:

Oppgavetekst: Du har nå vært litt lost in time, men hvem sendte Arnold tilbake i tid?

De fleste har vel fått med seg Arnold Schwarzeneggers legendariske rolle som Terminator og dens oppfølgere. Svaret her er Skynet

Korrekt svar: Skynet

Oppgave 18:

Et helt forferdelig dikt skrevet i en forferdelig farge på en svart bakgrunnsfarge, og under det er teksten «Hva kan vel være verre enn dette?»

PP23-Psychic level 18

Om man søker på første linje i dette diktet, kommer man til en reddit-tråd på Vogon Poetry Circle. For de som ikke har sett eller lest Hitchikers Guide to the Galaxy, kan man google seg videre og finne ut at Vogon Poetry er den tredje dårligste poesien i verden. Den verste poesien i verden ble heldigvis ødelagt sammen med sin skaper Paula Nancy Millstone Jennings fra Sussex når jorden blir ødelagt.

 

Korrekt svar: Paula Nancy Millstone Jennings

 

Oppgave 19

Oppgavetekst: 09170

09170 var telefonnummeret til «Frøken Ur» fra 1999 til den ble lagt ned i 2007. Ved å bare Google 09170 får man en indikasjon på at dette kan være et telefonnummer, da eneste norske treffet er på telefonterror.no, men ved å legge til f.eks. Telefon i søket, så får man opp Wikipedia-siden om Frøken Ur.

Korrekt svar: Frøken Ur

 

Oppgave 20:

Oppgaven inneholder bare en video av en dame som viser et tegn på tegnspråk som står å kontinuerlig repeterer seg selv.

Hintet er er at navnet på fila hvis du f.eks. laster ned filmen ved å høyreklikke er ganske spesielt. Fila heter nemlig: -.. .- — . -. … .. . .-. – .. -..mp4

Dette er selvfølgelig morsekode. Om man kjører filnavnet igjennom en morse code decoder på nettet, vil man (avhengig av om man har husket å ta med det siste punktumet fra «.mp4» få enten DAMENSIERTIN eller DAMENSIERTID. Det korrekte er selvfølgelig det siste (det skal være to punktum i slutten av setningen som oversettes fra morse).

Korrekt svar: DAMENSIERTID

 

Vinnere

Bare det å fulleføre Psychic Challenge er vanvittig bra. Årets challenge begynte klokka 19:58:30, og første som greide å fullføre alle 20 nivåer gjorde det klokka 21:35:45, altså litt over halvannen time senere. Vinnerne var:

Bruker Fullført level Tid
Teamsec2 (Lars Hvitsten) 20 03.10.2014 21:35:45
Xoriath (Erlend Åsgren) 20 03.10.2014 21:36:03
tranacc (Marius Rekdal) 20 03.10.2014 21:36:16
Larsen (Christian Larsen) 20 03.10.2014 21:39:18
teamsec1 (Andreas Melsom) 20 03.10.2014 21:40:11
Nyancat (Andreas Neslow) 20 03.10.2014 21:55:56
AngelDescent (Angelique Hansen) 20 03.10.2014 21:56:07
Online (Team Online) 20 03.10.2014 22:03:07
_djt (Lasse Nilssen) 20 03.10.2014 22:05:48
Trym (Trym Ottosen) 20 03.10.2014 22:07:05
Tohak (Fredrik Gunnerud) 20 03.10.2014 22:07:09
Kleb (Oddbjørn Kleven) 20 03.10.2014 22:07:14
Brd (Bård Storhaug) 20 03.10.2014 22:07:36
akerhoten (Nikolai Åkerholt) 20 03.10.2014 22:07:37
Rikk (Eirik Tandberg) 20 03.10.2014 22:07:37
Douchebag Berge (Martin Berge) 20 03.10.2014 22:07:47
Anal Fister (Mehran Bahadoran) 20 03.10.2014 22:07:57
NoobySoft (Nooby Soft) 20 03.10.2014 22:07:57
Spurv (Sivert Ytterdal) 20 03.10.2014 22:08:00
shellby (shellby kalve) 20 03.10.2014 22:08:15
bendexio (bendik solhaug) 20 03.10.2014 22:09:45
drtassen (Ludvig bua) 20 03.10.2014 22:10:20
kevinas321 (kevin husebø) 20 03.10.2014 22:11:43
zacker (Zacharias Nilsen) 20 03.10.2014 22:11:44
Nabo1din (Christina Waaler) 20 03.10.2014 22:24:07
Ajaj (Adrian Børresen) 20 03.10.2014 22:29:48
yolo (mathias narum) 20 03.10.2014 22:30:30
Naruga (Glenn Halvorsen) 20 03.10.2014 22:34:16
Kuleme (Mia Bergseter Jonsrud) 20 03.10.2014 22:34:33
skofus (mathias bentzen) 20 03.10.2014 22:34:49
Cyanidez (Marius hovd) 20 03.10.2014 22:35:30
superlaggable (fredrik halvorsrød) 20 03.10.2014 22:38:04
siri (Siri Strostein) 20 03.10.2014 22:38:48
Bønne (Bendik Rui) 20 03.10.2014 22:51:26

Én kommentar

  1. Strevsomt å lage, men fy så gøy når den først er ferdig!

Legg igjen en kommentar

Påkrevde felter er merket *.