Lars Åges tanker

Politikk og teknologi

Mikrolån hjelper verden

| 0 kommentarer

Siden jula 2008 har jeg vært aktivKiva.org, og har lånt ut mikrolån til forskjellige mennesker i den tredje verden. Hver enkelt av personene som ønsker å låne penger til et prosjekt er gründere som ønsker et bedre liv for seg selv og sin familie, og politisk sett mener jeg det er den beste måten å gi støtte til utvikling i u-land, i motsetning til å gi store mengder penger til regjeringer hvor man ikke vet hva pengene brukes til. Mye u-lands-penger går helt sikkert til hjelpeorganisasjoner som forsøker å hjelpe innbyggerne i u-land med helse og undervisning også, men effekten av å bli fortalt hvordan man skal gjøre ting blir aldri like bra som eget ønske om å lykkes og være i stand til å ta vare på seg selv.

Etter at jeg nevnte mikrolån for foreldrene mine, tenkte pappa at han skulle se litt på det, og når han fant en lærer fra Togo som ønsket å tjene mer penger til familien sin ved å kjøpe en motorsykkel og drive drosjevirksomhet i fritiden ble han imponert og investerte.

Selv har jeg ikke fulgt med så mye på hvem jeg har lånt ut penger til; har vært viktigere for meg å prøve å støtte gründerne som helhet, så jeg har stort sett gitt ut til første låner som har dukket opp i lista. Har satt opp en fast overføring på 200 kroner i Paypal hver gang jeg får lønn, og øker dermed kreditten jeg har tilgjengelig hos Kiva til nye utlån. Tilsammen har jeg nå lånt ut $25 til 52 formål, og alle jeg har lånt ut til til nå har betalt tilbake, med unntak av en som ikke greide å betale tilbake mer enn 98%… (og de 50 centene skal jeg overleve uten). Tilsammen har dette gitt over 8000 kroner i uhjelp-støtte (siden jeg kan låne ut pengene igjen med en gang jeg har fått tilbake de månedlige tilbakebetalingene fra alle jeg har lånt ut til), og det er penger jeg kan få tilbake til min egen konto dersom jeg skulle ønske det.

Anbefaler på det sterkeste alle som har noen få kroner til overs å melde seg på hos Kiva, og hjelpe gründere med å hjelpe seg selv til et bedre liv.

Legg igjen en kommentar

Påkrevde felter er merket *.