Lars Åges tanker

Politikk og teknologi

Norsk JA til DIS29500 – OOXML

| 1 kommentar

Standard Norge hadde på fredag 28/3 et møte som gikk mange timer på overtid. Størstedelen av komiteens medlemmer var sterkt negative til at DIS 29500 / Office Open XML skulle godkjennes, noe jeg er veldig enig i.

1) Microsoft har pushet det igjennom et såkalt «Fast-Track«, noe som er beregnet på ting som allerede har vært igjennom en åpen prosess via andre organer (f.eks. OASIS som OpenDocument Format gikk igjennom, eller ECMA som Microsoft kjørte OOXML igjennom). Problemet er at, ja, de var igjennom et åpent standardiseringsorgan, men det var langt i fra en åpen prosess på det. Microsoft lanserte sin dokumentasjon, og den ble kjørt igjennom. Hadde prosessen vært åpen, så hadde andre organisasjoner/personer kunne være med å kommentere innholdet, og rette på mange av de feilene som finnes i dokumentasjonen.

2) OOXML er utformet som en intern spesifikasjon i hvordan Microsofts Office-systemer fungerer, og ikke hvordan dokumentene burde fungere. Kan du f.eks. fortelle meg som programmerer hvordan jeg gjøre en «auto space like Word 95» ?

3) Den er ALT for lang. Jeg som programmerer kunne aldri tenke meg å lese 6000 sider med svada, som fortsatt mangler mange av de viktigste beskrivelsene, i tillegg til at jeg må lære meg Microsofts måter på å gjøre ting på, som resten av verden allerede har andre standarder på. Når skal jeg f.eks. skrive et tall som 87,5%, pct87, 87500 eller 4375 (sistnevnte vet jeg ikke hvordan de greier å få til engang).

4) Hensikten med et dokumentformat burde være at dokumentforfatteren skal eie sine egne dokumenter, og kunne hente dem opp i all fremtid, selv om orginalprogrammet ikke finnes lenger. Hensikten med OOXML, først og fremst at man skal kunne hente opp dokumenter fra fortiden, med unntak av alle versjoner tidligere enn 10 år (mener å huske at det i siste versjon av Office var fjernet støtte for dokumenter før Office 97).

5) Og sist men ikke minst. Standard Norge har godkjent DIS29500 med det utgangspunkt i at om den blir godkjent, så vil det bli enklere å komme tilbake til revidering av spesifikasjonen. De innrømmer dermed motstandernes argumenter om at OOXML er teknisk for svak til å gjøre jobben I DAG.

Nei vær så snill. Send DIS29500 tilbake til Microsoft og be dem om å komme med et format som fungerer for fremtiden, så skal jeg med glede støtte dem, men de kan ikke ta utgangspunkt i at de skal diktere hvordan alle andre kontorstøtteverktøy fungerer.

Lars Åge

Brukt utelukkende OpenOffice siden 2003.

Én kommentar

  1. Tilbaketråkk: ODF-støtte i Office snart klart « Lars Åges tanker

Legg igjen en kommentar

Påkrevde felter er merket *.