Lars Åges tanker

Politikk og teknologi

Det blir blank stemme på meg!

| 0 kommentarer

Språkstrid hjelper ikke mye, hverken ute i det virkelig liv eller på Wikipedia. Det er en skyttergravskrig uten like, som dessverre bare medfører krangling.

I mine øyne er det to argumenter som er gjeldende:

Å bruke forkortelsen «nb» blir teknisk riktig, for to likestilte språk, i stedenfor «no», som ikke er et språk i det hele tatt.

Som tekniker er det for meg viktig at ting skal være teknisk riktig. Vi har endel problemer med f.eks. no.wikinews.org, som tillater begge målformer og som andre språk lenker til «norsk (bokmål)» (hmmm, dette minner meg om at jeg lovet Jon Harald å skrive et script for å endre på dette… kanskje vurdere å titte litt på det snart).

Det faktum at ting fra begynnelsen er feil gjør at ting blir dårligere over tid, og skaper stadig flere problemer. En feil som burde vært rettet for mange år siden skaper stadig flere problemer, noe vi nå merker (det hadde vært betydelig enklere å flytte i 2005, selv om det ikke var lett da heller).

Personlig er jeg veldig glad i nynorsk, og ser gjerne at det kommer tydeligere frem som endel av vår kultur, selv om jeg mot tvungen sidemålsundervisning i skolen.

Å flytte nå vil være skadelig for Wikipedia på bokmål/riksmål

Ja, definitivt skadelig. Google-dokumentasjon på «ikke noe problem» eller ei; jeg tror nok noen av SQL-spørringene i databasene til Google ikke bare sjekker HTTP Redirect-meldinger, men også URL-feltet, og da vil vi miste rank hos Google. Wikipedia former hvordan andre leksikon skal fungere, og når de tar etter oss, og vi faktisk får konkurranse på våre premisser, så er det ikke riktig at vi skal ødelegge for oss selv ved å ødelegge pagerank hos søkemotorer.

Det er også et spørsmål som vi diskuterer noen ganger på jobb: fordi ting blir teknisk riktig, så betyr ikke det at det er verdt å bruke ressurser på.

Jeg skulle ønske det var noen fasitsvar på dette, men det er det ikke. Jeg har derfor kommet til den konklusjonen at det jeg ønsker i realiteten er:

  • MediaWiki og andre interne ting i Wikimedia går over til å bruke nb i stedenfor no der det er bokmål som brukes (f.eks. oversettelser av MediaWiki)
  • no.wikipedia.org flyttes til nb.wikipedia.org når redesign av Wikipedia gjør det aktuelt, altså hvis man uansett får andre tap i forbindelse med omlegginger av MediaWiki-plattformen, eller internett endrer seg på en slik måte at man må legge om strukturen.

Kom nå også på at det kunne vært en mulighet at både nb og no kan gi resultater for bokmåls-databasen, og flytte over til nb over tid, men det krever også litt mer prosjektering og planlegging enn det skyttergravskrigen vår har kunnet gjøre.

Som et resultat av dette, har jeg bestemt meg for å stemme blankt i den pågående avstemningen, da prosessen som har ført frem til denne avstemningen rett og slett har vært for preget av følelser og krangling til at jeg greier å finne en fornuftig løsning som jeg mener «dette er riktig!»

Legg igjen en kommentar

Påkrevde felter er merket *.