Lars Åges tanker

Politikk og teknologi

It’s a new world order, og Wikipedia er del av den

| 0 kommentarer

Denne uka pågår rettssaken mot hovedmennene bak fildelingsnettverket ThePirateBay i Sverige. Det har tatt svenske myndigheter nesten 3 år fra arrestasjonene ble gjort i mai 2006 til rettssaken kom opp.

Denne saken syns jeg er ganske spennende. Greit nok at det de gjør er uetisk (men det hindrer ikke at jeg bruker piratebay og andre fildelingstjenester selv), men den sier også noe om at opphavsrett ikke lenger er det samme som det var for 10-15 år siden. Større frihet til forbrukeren er nødvendig i dagens samfunn, for hvis ikke vil ikke forbrukeren bry seg om at noen har «opphavsrett» på noe.

Wikipedia er her et godt eksempel på at store friheter til forbrukeren faktisk fungerer. Jeg vil ikke kalle det en forretningsmodell, siden Wikimedia Foundation er non-profit, men det er mulig å tjene penger på å gi forbrukeren tilgang til ting gratis. Har også stor tro på bl.a. Spotify, hvor du får tilgang til all musikken du trenger live over internett (okey, de er i oppstartsfase fortsatt og har ikke alt av musikk inne, men konseptet er bra). Fast pris i måneden, eller reklame innimellom sangene. Helt greit i mine øyne.

Alt det handler om er å bryte med tradisjonell tenkning, noe Christer Falck tydeligvis ikke har tenkt til å gjøre, han uttaler seg til VG. Jimmy Wales måtte gjøre det når han ga opp Nupedia, og startet Wikipedia i stedenfor, nå er det på tide for plate og filmbransjen å gjøre det også. Å saksøke store aktører som ThePirateBay gjør ikke noe annet enn å sørge for massiv reklame og masse donasjoner. Dette så vi også når en tysk politiker gikk inn for å sperre wikipedia.de, fordi han ikke likte noe som sto der.

Informasjon og opphavsrett kan rett og slett ikke sperres inne i regelverk, for man mister respekten for regelverket. Sørg heller for å spille med åpne armer, noe til og med Microsoft har forstått nå (men vi som skjønte det for lenge siden må vist fortsatt lære dem litt mer om hva åpenhet betyr 😛 )

Nei, får vel titte litt mer i DVD-hylla og se om jeg finner en uåpnet DVD-film som tidligere har vært lastet ned fra piratebay og som var bra nok til å kjøpe…

Legg igjen en kommentar

Påkrevde felter er merket *.