Lars Åges tanker

Politikk og teknologi

Nagios er forket, og med god grunn

| 2 kommentarer

Fikk en kollega inn på kontoret til morgenen i dag, og fikk høre at Nagios var forket til ICINGA, noe som jeg var veldig overrasket over. Begynte øyeblikkelig å gå igjennom mailer som har kommet inn på Nagios-devel-lista det siste døgnet, og så rimelig kjapt at det var en god grunn for forkingen.

Hovedutvikleren for Nagios, Ethan Galstad har jobbet med Nagios siden 1999, og produktet har vokst seg stort innen open source-bevegelsen, og er en så godt som standard for open source overvåking av tjenester. I løpet av disse ti årene har det blitt et kjempestort community med mange som jobber for å gjøre Nagios bedre, og prosjektet har blitt enormt mye større enn Ethan, men fortsatt er Ethan den eneste som har tilgang til å legge inn patcher og gjøre forbedringer på kildekoden. En slik lukking av  open source-prosessen gjør at man ikke kan overleve i lengden.

I tillegg til en veldig lukket prosess, så har Ethan startet et eget selskap, Nagios Enterprises, og har brukt det siste året til å tvinge andre Nagios-selskaper til å slutte å bruke navnet «Nagios». Ethan har brukt tiden på å juridiske ting, i stedenfor å gjøre den jobben folk forventer at han skal gjøre; utvikle Nagios!

Det har vært endel debatt på mailinglisten om hvorvidt ICINGA kommer til å lykkes eller ei, og foreløpig er jeg av den konklusjonen at de kommer til å lykkes, utelukkende på grunn av en enkelt mail fra Ethan, hvor han skriver at utviklingen ikke er død, fordi ting skjer «behind the scenes», i form av supportkontrakter og «beskyttelse av varemerket Nagios». Altså ingen svar på den faktiske kritikken av at programmeringen går for sakte.

Nei Ethan, nå har du veldig kort tid på deg til å faktisk gjøre noe med kritikken, ellers skifter jeg til ICINGA. Det er svært sjeldent at noen forker et open source-prosjekt, men når det gjøres, er det stort sett fordi ting ikke fungerer lenger, og det er ikke ofte det er relatert til at produktet er for dårlig!

2 kommentarer

  1. «Det er svært sjeldent at noen forker et open source-prosjekt» – sovet i timen nå, Lars Åge? Det er svært vanlig at OSS forkes – spesielt når noen trenger en ekstra feature, men ikke vil ta bryet med å patche mot upstream. Det gjør at man ofte får flere prosjekter med utgangspunkt i samme kodebase som sammen kunne blitt et kjempebra produkt. I stedet spriker de litt i alle retninger og gjør at utviklingen innen hvert enkelt prosjekt blir tregere enn nødvendig.

    Når det kommer til Nagios og Nagios Enterprise har jeg et litt delt syn. Jeg forstår at Ethan Galstad vil ha en viss struktur og beskyttelse (man kan jo se til lignende organiseringer og monetarisering fra f.eks. MySQL AB). Det han imidlertid viser er en ekstrem eiesyke ovenfor prosjektet, noe som sløver det ned og går utover de utviklerene som bidrar med patcher og tillegg kostnads- og kompensasjonsfritt. En slik eiesyke er et alvorlig problem i et open source-prosjekt. Derfor kan det være bra at Nagios er forket ut til ICINGA – selv om jeg frykter at det kanskje vil gå utover begge prosjektenes kredibilitet.

  2. Ble dårlig skrevet den biten der. Jeg mener selvfølgelig «Det er sjeldent at noen forker et open source-prosjekt, og den nye forken overtar mesteparten av brukermassen/blir større enn det de forker». I hvertfall blandt de store og seriøse prosjektene (småprosjekter som har inaktiv maintainer regner jeg som en ordentlig fork engang)

    Når det gjelder MySQL AB, så blir det ikke direkte sammenlignbart, siden MySQL AB gjerne vil ha nye versjoner med nye funksjoner de kan selge, og de satser aktivt på utviklingen, mens det i Nagios-verdenen nå ser ut til å gå på bekostning av utviklingen.

Legg igjen en kommentar

Påkrevde felter er merket *.