Lars Åges tanker

Politikk og teknologi

Har installert Zimbra gruppevare-system

| 0 kommentarer

På skolenettet i kommunen har vi Novell eDirectory, og har gratis-mailsystemet Novell hadde i 2004 kalt NetMail for alle elever og lærere, med IMAP-tilkobling og lesing i LMSen. Denne mailserveren har vi bare hatt mer og mer problemer med etterhvert som årene har gått, og det faktum at den kjører på NetWare, noe ingen av oss på avdelingen egentlig har peiling på, gjør ikke problemene noe mindre.

Satte meg i forrige uke ned og testet mange forskjellige open source-gruppevaresystemer. I utgangspunktet hadde jeg et par små krav:

  • Helst kjøre på Linux
  • Bør være open source eller gratis (vi betaler ikke per-bruker-lisens for skoleelever ned til 6 år; muligens kommer vi også til å ha kontoer for barn i barnehager når vi bare finner ut av hvordan vi skal løse det med at de ikke kan lese).
  • Bør ha et greit administrasjonsgrensesnitt
  • Må fungere med brukerdatabasen fra eDirectory (og gjerne også ha støtte for Active Directory).
  • Må fungere både som webbasert (for mest mulig funksjonalitet), og med IMAP (fortsatt mulighet til å bruke rett fra LMSen for de som ikke har behov for funksjonaliteten som kommer med å ha gruppevaresystemet.

Hadde på forhånd blitt anbefalt om Zimbra fra en bekjent, som er utviklet av Yahoo!. Vi hadde sett litt på det på avdelingen, og var enige om at det AJAX-baserte grensesnittet var veldig bra, og at Zimbra løste mange (om ikke de fleste) problemene vi hadde hatt med LMSen og nåværende mailserverløsning.

Satte i gang installasjonen av Zimbra, men slet lenge med å få til autentisering mot eDirectory. Ingen av dokumentasjonene jeg greide å finne viste noe relevant for problemene mine. Jeg ga til slutt opp, og begynte å labbe på noen andre løsninger. I forbindelse med testing av en av disse løsningene, fant jeg dokumentasjon som viste seg å være relevant. I NetMail har vi opprettet mange brukerkontoer, og for lærere har vi opprettet alias-objekter som fornavn.etternavn for å få disse som e-post-adresser. Disse alias-objektene ser ut som ordinære brukere når de listes opp i LDAP, og dermed ble problemet at uansett hvordan man søkte etter brukere, så fikk man to svar, og Zimbra og de andre gruppevareløsningene greide ikke å bestemme hvilken av disse brukerobjektene den skulle bruke, og ga feilmelding på det. Flyttet alle aliasene ut fra OUene for brukerne, og problemet var løst.

Har nå satt opp Zimbra for test for endel skoler, og det ser ut til å fungere rimelig bra. Zimbra er en skalerbar løsning, og forhåpentligvis vil vi etterhvert få en veldig god e-post-løsning, med mye funksjonalitet. Gleder meg allerede til vi kan sette dette i produksjon.

Legg igjen en kommentar

Påkrevde felter er merket *.