Lars Åges tanker

Politikk og teknologi

(Engelsk) Wikipedias vekst avtar – noen tanker

| 2 kommentarer

Ble informert om en spennende artikkel hos VG Wikipedias vekst avtar. Det kommer ikke særlig godt frem i artikkelen, men såvidt jeg greier å se, så gjelder tallene der engelsk Wikipedia, mens intervjuet er med en av de norske pressekontaktene, Morten Haugen som prater om den norske versjonen.

Engelsk Wikipedia, og også den tyske har i lengre tid snakket om at det er artikler som er mer eller mindre «ferdige», og som det kan lønne seg om er mer eller mindre «låst» som «kvalitetssikret». Tysk Wikipedia har allerede implementert såkalt «Stabile versjoner», som gjør at alle endringer som gjøres ikke blir synlige i selve artikkelen (hvis den er merket som stabil) før de har blitt godkjent av en administrator. Det innebærer at vandalisme-redigeringer ikke blir synlige på slike artikler, mens «spenningen» ved å skrive forsvinner siden man ikke ser ting med en gang. Engelsk Wikipedia har ikke greid å bli enige med seg selv (noe som forøvrig ikke er unormalt i slike spørsmål) om de ønsker å implementere dette eller ei, men de trenger det nok etterhvert de også, for å gi bedre inntrykk av de aktuelle artiklene.

I mine øyne er nok enwiki mer eller mindre «fylt opp» av informasjon, og det er lite nytt som kan legges inn. De har fått skrevet om de aller fleste kommuner og byer i de fleste land, og størrelsen på artiklene er for en stor del bra.

Vi merker også at Wikipedia på bokmål/riksmål er rimelig «mettet», men nok ikke like mye som en.wikipedia. Det har flere ganger hvert sagt på administrator-mailinglista at vi bruker mer tid på vedlikehold og vandalismebekjemping enn nyskriving for tiden, og jeg tror nok det føles slik for de som sitter oppe i det «til daglig», men vi har fortsatt en ganske stor vekst-rate, og vi vokser fortere enn svensk og dansk Wikipedia. I forhold til antall mennesker som bor i landet har vi også en helt utrolig evne til å produsere innhold, og jeg håper at flere og flere vil være med å skrive etterhvert.

Oppdateringer: Ser nå ut til at Digi også har oppdaget saken, og der har man i hvertfall fokusert på at dette gjelder forskning på engelsk Wikipedia…

2 kommentarer

  1. Svært beskrivende i VG om hvordan den norske wikipedia nå har en kjerne som luker bort artikler de ikke liker.

    Har selv fått luket bort to artikler som tydeligvis ikke falt i smak hos sensor. Artiklene om «feilspråklig» og «feilkulturell» gidder jeg ikke legge inn igjen.

    Personen som fikk dem fjernet bør spørre seg om hva hensikten bak wikipedia er. Må enhver artikkel være av en slik art at den kunne ha blitt godkjent av SV sin sentralkomite?

  2. Det handler ikke om hvorvidt man liker artiklene eller ei, men om de er skrevet slik at både SV og FrPs sentralstyrer enten liker artiklene eller hater dem. Veldig ofte er det den mangelen på «å dekke begge sider av saken» som gjør at en slik artikkel blir slettet; forbeholdt at den i det hele tatt dekker et emne som er viktig (en artikkel om deg og meg som «vanlige personer» vil uansett bli slettet som ikke relevant/ikke berømt nok).

Legg igjen en kommentar

Påkrevde felter er merket *.