Lars Åges tanker

Politikk og teknologi

Forbudt å trille sykkelen i Tønsberg

| 1 kommentar

NRK Østafjells hadde en artikkel om gamle politivedtekter og lover i går, hvor de blandt annet nevner at det er forbudt å leie sykkelen på fortauet i Sem kommune. Sem kommune ble, som de fleste i Tønsberg-området vet, slått sammen med Tønsberg kommune i 1988. Da kommer det store spørsmålet; gjelder loven fortsatt?

Jeg satte meg ned for å se litt på de forskjellige paragrafene i politivedtektene for Sem, og det er mye rart der… Hadde nok vært en fordel å få formelt opphevet vedtektene, men da må det faktisk gjøres…

§2 – Forbud mot 17. mai tog

På offentlig sted må ikke opløp eller sammenstimling av folk finne sted, hvorved ordenen forstyrres eller ferdselen hemmes.

Ingen unntak mulig? Så uansett hva det gjelder, hvor ferdselen på offentlig sted (som i henhold til §1 inkluderer offentlig vei og parker) hindres, så er det forbudt. Det vil jo bety at i hvertfall 17. mai tog er strengt forbudt, siden veien stenges (riktig nok av politiet, men det har de i følge vedtekten ikke lov til). Heldigvis for Tønsberg kommunes del, så gjelder dette for Sem kommune, og barnetoget går i Tønsberg sentrum, som er endel av gamle Tønsberg kommune, men allikevel…

§5 Forbud mot å dele ut reklame (whoho!)

På offentlig sted må ingen uten tillatelse av politiet (lensmannen) dele ut aviser, oprop, annonser, reklame og lignende eller sende ut gående eller kjørende reklame.

Jeg tror at politiet hadde måttet slutte å etterforske alvorlig kriminalitet dersom alle som deler ut reklame skulle ha søkt om dette på forhånd, for det hadde tatt mye ressurser… Forøvrig; noen som kan fortelle meg hva «sende ut kjørende reklame» betyr for noe? Forbud mot reklame på biler? Inkluderer det i såfall også å ha firmanavn på lastebilen? Tror nok Meny og Rema-butikkene hadde blitt veldig tomme om kjedenes lastebiler ikke fikk lov til å kjøre i Sem kommune i dag…

§9 Forbud mot å gå i burka

Ingen må på offentlig sted vise sig maskert eller i drakt som er egnet til å foranledige forstyrrelser i den offentlige orden.

Dette må jo bare bety at man ikke har lov til å bruke burka…

§11 Forbud mot å trille sykkelen på fortauet

Sykkel, kjelke, sparkstøtting eller kjærre må således ikke skyves eller trekkes på fortau.

Spark er vel stort sett ikke noe problem lenger, siden det meste er salta og strødd sånn at det ikke lar seg kjøre, men jeg må innrømme at det hender jeg går av sykkelen og triller den på fortauet i tunge oppoverbakker…

§12 Forbudt å kaste fruktskall på gata

Ingen må på offentlig sted kaste eller legge fra sig glass, potteskår, fruktskall, spiker eller annet som kan være til ulempe eller fare for ferdselen.

At man ikke skal kaste fra seg glass eller potteskår på gata, fordi det kan hindre ferdselen er greit, men fruktskall? Og hvorfor tok de ikke med spyttklyser her? 🙁

§14 Alle må feie fortauet sitt hver lørdag

Den som eier eller leier bygning eller grunn ved offentlig vei som har fortau, er pliktig til utenfor eiendommen å sørge for feining og rensning av fortau og rennesten (eller mindre grøft), og når føret er glatt bestrø fortauet med sand eller lignende. Feining skal foregå hver lørdag og for øvrig når politiet påbyr det. Det sammenfeide må ikke kastes i kjørebanen, men bringes bort når feiningen er ferdig. Efter snefall og når sne styrter ned fra taket, skal den hvem feiningen påhviler, ryddiggjøre fortau og rennesten for sne.

Kloakksluk må ved feiningen ikke tilføres faste urensligheter eller om vinteren sne eller is. Ristene må holdes åpne så vannet fra rennestenen har fritt løp.

Så, viktig at alle som har et hus som grenser til en offentlig vei med fortau, hver eneste lørdag er ute å feier fortauet. Spiller ingen rolle om du er fyllesjuk eller bortreist; ansvaret er ditt!

Én kommentar

  1. Ble nysgjerrig, og kikke på min egen bys politivedtekter for å se om det er mye rart der. De aller fleste vedtektene virket faktisk fornuftige, men disse virket pussige:

    § 22. «Det er forbudt å la hest, storfe, sau eller geit gå løs på eller ved offentlig sted i tettbygd strøk uten forsvarlig tilsyn. Sirkusdyr eller ville dyr må ikke føres på offentlig sted uten politiets tillatelse.»

    § 28. «Barn under 15 år har ikke adgang til offentlig dans eller lignende allment tilgjengelig tilstelning uten i følge med foreldre eller andre foresatte.»

Legg igjen en kommentar

Påkrevde felter er merket *.