Lars Åges tanker

Politikk og teknologi

Legalisering av cannabis

| 4 kommentarer

I helgen var jeg på besøk på landsmøtet til Fremskrittspartiets ungdom, og var vitne til en herlig debatt om «legalisering av cannabis og andre lettere narkotiske stoffer». Ideologisk sett er liberalisten i meg enig i dette. Så lenge det eneste du skader er deg selv og din egen kropp, så mener jeg at det skal være ditt ansvar hva du gjør – ikke statens. Hadde jeg hatt stemmerett på landsmøtet til FpU, så hadde jeg også stemt for legalisering av cannabis. Hadde jeg derimot vært delegat på et landsmøte i FrP hvor det samme forslaget ble lagt frem, så hadde jeg stemt mot.

FpU omtales i FrP-kretser som «ideologiens voktere». Samtidig er det FrPs oppgave å være den moderate biten i den ideologiske debatten. Ikke alle ting som er ideologisk riktig, er politisk riktig (i hvertfall ikke i den nærmeste fremtid).

Hovedårsaken til at jeg mener det er riktig av FpU å vedta et ønske om å legalisere noen av de minst farlige narkotiske stoffene, er fordi jeg mener at den interne debatten i partiet kommer til å gjøre FrPs politikk på området mye bedre. Narkotika er i mine øyne ikke et justispolitisk problem, men et helsemessig problem. Politiet burde ikke hatt noenting med narkotikabruk å gjøre (men selvfølgelig jobbe hardt med å straffe de som importerer og selger), annet enn å slippe de narkomane av på legevakta. Narkotikaforbrytelser er den største årsaken til at folk kommer i fengsel (ca. 30% av de innsatte i norske fengsler, se bilde)

I Sveits har de nå lovfestet gratis heroin til alle narkomane, noe de selv er veldig fornøyd med. Kriminaliteten er gått ned, de narkomane har kommet seg vekk fra gata og inn i boliger, og det illegale markedet for heroin har sunket drastisk. Dessverre sliter de med å få de narkomane ut av narkotikamisbruket, og de som først har begynt på gratis heroin kommer sjeldent ut av det igjen. En hel generasjon med narkomane er dømt til å dø som narkomane. Det positive er at ved å få narkotikaproblemene frem i lyset, har mange flere unge mennesker fått øynene opp om hvor lite positivt det er å bli avhengig av heroin, og rekruteringen til narkotika har sunket kraftig.

Jeg gleder meg til den politiske debatten internt i FrP begynner. FpU som den evige vaktbikkjen kommer til å sørge for at FrP nå fornyer sin egen narkotikapolitikk som i alt for stor grad er lik alle de andre partienes politikk. Dagens narkotikapolitikk har feilet og det er på tide å gjøre noe med det. Men det kommer ikke til å bli den kraftige fornyelsen i politikken, uten at noen tar stemmen for legalisering. Når vi får en bred narkotikapolitisk debatt, så kan vi også få et mye bedre sluttresultat. Det fortjener de narkomane og deres pårørende.

4 kommentarer

  1. Mener FPU at man burde legalisere eller dekriminalisere? For å legalisere hørtes litt sterkt ut, selv fra et så liberalt parti.

  2. FpU gikk inn for legalisering, og det synspunktet gjør at jeg mistenker at FrP kommer til å gå inn for dekriminalisering. Jo sterkere meninger, jo bredere debatt om hva som er best løsning.

  3. Synes grønt bør legaliseres, fordi det er herlig å fyre opp en røyk for å slappe av. Folket bør selv få valget om å bruke cannabis. Rusen varer bare i noen få timer. I motsetning til snus, tobakksrøyk og alkohol så slipper man at kroppen har det vondt. Hvis det er kriminelt å røyke marijhuana, og man velger det framfor et annet lovlig rusmiddel lever man i frykt for å bli fryst ut av samfunnet, i frykt for å bli straffet hardt økonomisk, og man kan miste familien og jobbkarrieren man har utdannet seg til. Med legalisering av cannabis vil man bli kvitt den onde sirkelen med å oppsøke kriminelle miljøer og de vil forsvinne, og vi blir sittende igjen med et fredeligere samfunn.

  4. «Så lenge det eneste du skader er deg selv og din egen kropp, så mener jeg at det skal være ditt ansvar hva du gjør». Hvilke skader er det snakk om? Intet angrep, men uvitenhet omkring temaet:-)

Legg igjen en kommentar

Påkrevde felter er merket *.