Lars Åges tanker

Politikk og teknologi

Mine spådommer om valget 2013

| 0 kommentarer

Valgkampen er nå i gang igjen, og det er på tide å finne ut hvordan landet kommer til å drives i årene fremover. Det er ikke bare hvem som havner i regjering som er det store spørsmålet, men endel andre viktige ting som vil skje. Jeg har tenkt til å gjette på noen her, så får vi se når valget er over om jeg fikk rett eller ei.

Blir FrP større enn Venstre og KrF til sammen

For forhandlinger om regjering på ikke-sosialistisk side blir dette viktig. FrP må være større enn Venstre og KrF tilsammen for å hindre at sentrumspartiene «automatisk» blir endel av regjeringen.

Min gjetning: FrP blir størst

Kommer SV under sperregrensen?

Et vanskelig område å spå på. Venstre og SV konkurrerer i stor grad om de samme velgerne, siden begge fokuserer i stor grad på miljøpolitikk. At Miljøpartiet De Grønne også har begynt å vokse på meningsmålingene gjør at det nå er tre partier som konkurrerer om de samme stemmene, noe som utvanner hvor mange stemmer hver enkelt av dem får. SV sliter med at de ikke har fått gjennomført spesielt mye i regjering (i hvertfall ikke den siste stortingsperioden), og sliter med regjeringsslitasje, og en partileder som ikke har fått tid til å markere seg ordentlig, etter den negative hendelsen for partiet at han måtte gå av som statsråd.

Min gjetning: SV kommer (såvidt) over sperregrensen

 

Kommer Venstre under sperregrensen og vil de i regjering med FrP?

Venstre har vært under sperregrensen i den siste perioden, og har tidligere også vært under sperregrensen. Venstre har hatt en nedadgående trend i valgresultater siden 1915, og har tilbragt flertallet av stortingsperiodene siden 1973 (samme valget som Anders Lange kom inn på Stortinget) under sperregrensen. Under Bondevik II-regjeringen hadde Venstre to representanter på Stortinget, og tre i regjering, så de kan greie å forhandle seg til makt.

Min gjetning: Venstre holder seg under sperregrensen, men forsøker likevel å gå inn i forhandlinger med de andre borgerlige partiene om regjeringsdeltagelse.

Vil KrF gå i regjering med FrP?

Min gjetning: Kort og godt: nei. De vil forsøkte å gå i forhandlinger, men vil ikke gå videre/avbryte tidlig. Dersom FrP og Høyre til sammen får flertall, så vil de heller være i opposisjon, og om FrP og Høyre ikke har flertall, så vil de heller være støtteparti.

Kommer MDG inn på Stortinget?

Miljøpartiet De Grønne har fått mye oppmerksomhet i løpet av sommeren. De gjorde det veldig bra i kommunevalget 2011 med 1,3% mot et stortingsvalget i 2009 på 0,3%. For første gang ser de seriøst på en stortingsplass på meningsmålingene.

Min gjetning: De får ett mandat på Stortinget, men havner i opposisjon/ikke på vippen og mister mandatet etter en periode.

Kommer Rødt inn på Stortinget?

Rødt har vært inne på stortinget på et par meningsmålinger. Særlig ser det ut til at mange SV-velgere har vært misfornøyd med SVs resultater i regjering som gjør at Rødt i en periode har gjort det «bra» på meningsmålingene.

Min gjetning: Rødt kommer ikke inn på Stortinget, stemmene de har «lånt» på meningsmålingene går tilbake til SV og redder SV fra å komme under sperregrensen.

Blir Høyre eller Arbeiderpartiet størst?

Det ligger alltid mye prestisje i å bli stortingets største parti, samtidig som at partiene i regjering får problemer med regjeringsslitasje. Arbeiderpartiet merket ikke mye til regjeringsslitasjen i 2009, men nå kommer den for alvor.

Min gjetning: Høyre blir størst

 

Og til slutt, den viktigste av dem alle:

Får FrP og Høyre flertall til å gå i regjering sammen

Det har sett positivt ut på meningsmålingene en god stund, men Arbeiderpartiet kan fortsatt ta mange stemmer nå som valgkampmaskineriet er på vei til å starte opp.

Min gjetning: FrP og Høyre får flertall sammen, men forsøker allikevel å starte forhandlinger med Venstre og KrF.

Legg igjen en kommentar

Påkrevde felter er merket *.