Lars Åges tanker

Politikk og teknologi

Ungdommene svikter politikken!

| 2 kommentarer

Valglistene for kommune- og fylkestingsvalget 2011 er klare, og da må man selvfølgelig prøve å lage litt grafer.

 

Hovedgrunnen til at jeg stiller til valg i kommunevalget, er fordi jeg syns det er for få unge mennesker i politikken. En veldig stor del av kommunebudsjettene går med til barn og unge (barnehage, skole, barnevern, idrett,+++), derfor syns jeg det blir feil at mennesker som ikke selv husker hvordan det er å være bruker av disse tjenestene bestemmer hvordan de skal fungere.

 

Av alle 66 387  kandidatene fra alle partier og lister er det ganske tydelig at kandidatene ikke følger aldersgjennomsnittet i befolkningen forøvrig – personer under 40 er kraftig underrepresentert… Denne første grafen skulle sett mye mer ut som graf nummer to, noe som tyder på at ungdommene svikter politikken ved å ikke stille som kandidater. Vi ser også en tydelig nedgang for aldersgruppen 20 til 26, noe som kan tyde på at denne gruppen har store problemer med å kunne stille til valg, f.eks. på grunn av høyskolestudier.

 

Hvis man går videre ned i dataen og ser litt på hvert enkelt parti ser man at det er lite variasjoner mellom partiene:

KrF har i gjennomsnitt de eldste kandidatene, mens Rødt har gjennomsnittlig de yngste kandidatene. I alle partiene med unntak av Venstre er ordførerkandidatene blandt de eldste, noe som kan bekrefte at de aller fleste ordførerkandidatene har vært med i politikken en stund og er eldre enn resten av lista. Rødt er nok her mer ekstreme enn de andre partiene i å favorisere de yngste kandidatene.

2 kommentarer

  1. Interessant statistikk. Har du dataene liggende?

Legg igjen en kommentar

Påkrevde felter er merket *.