Lars Åges tanker

Politikk og teknologi

Kjære skatteetaten, jeg har ikke råd til å betale skatten

| 2 kommentarer

I disse festivaltider kommer det beskjed fra Skatteetaten om han man skal betale skatt av goder ved frivillig arbeid. Om det er slik skattereglene virkelig er, så er det virkelig på tide å kutte flere kapitler i det regelverket – det blir feil å betale skatt av penger du aldri har fått, og å måtte betale skatt av frivillig arbeid ville kvelt den mye trengte frivillige arbeidskraften som vi er avhengig av for å få gjort en mengde oppgaver som det offentlige eller private markedet ikke er i stand til å gjennomføre. Dette er ikke første gangen Skatteetaten prøver seg på noe lignende, for i 2003 krevde de moms fra Opera Software når de forsøkte å gi bort lisenser gratis til skoler

 

Jeg bruker selv vanvittig mye tid på frivillig arbeid, inkludert politikk, og noe av det har goder med seg. En av de prosjektene jeg holder på med, er utvikling av en open source websideløsning for dataparty, LANCMS. Godene jeg får av dette er minimalt, men jeg beholder opphavsretten på min egen arbeidsinnsats, noe som har en verdi både for meg selv, og for de organisasjonene som benytter systemet.

I følge skattelistene, så tjente jeg 255 000 i 2009, og betalte 90 000 i skatt. I følge Ohloh.net, er verdien av koden i LANCMS $179,150, hvor det aller meste er min kode. Med dagens kurs er verdien av denne koden i overkant av en million kroner. LANCMS slik den ser ut i dag har jeg brukt fire år på, noe som betyr at jeg kan beregne en verdi på 250 000 i året. Om en skal ta utgangspunkt i Skattetatens tolkning, så blir det en lønnsøkning på meg, som dobler lønna, og flytter stakkars kommunalt ansatte meg inn toppskatt.

I følge skattekalkulatoren skulle jeg med en teoretisk årlig lønn på 500 000 betalt 150.721 kroner i skatt, eller 60721 kroner mer i skatt enn jeg betalte i følge skattelisten fra 2009. Siden jeg ikke har noen penger utbetalt fra frivillig innsats, måtte dette bli dekt av den vanlige lønna mi. 60721 kroner fordelt på 10,5 måneder blir 5782,95 per måned, noe som er et betydelig månedsbeløp.

 

 

Kjære Skatteetaten

Jeg har ikke råd til å betale skatt av den frivillige innsatsen jeg gjør for samfunnet!

2 kommentarer

  1. Dersom dette blir trumfet igjennom vil det bety kroken på døren for så og si alle kulturarrangementer som baserer seg på frivillig arbeid, det vil også medføre at det vil være veldig mange som ikke kan ta seg rå til å hjelpe Røde Kors eller andre organisasjoner som baserer seg på det samme.

    At det er en meget stor andel av frivillig arbeid som gjøres og at enkelte organisasjoner drar meget store goder av dette er hevet over enhver tvil, men det er en helt annen diskusjon og det er meget viktig at man ikke blander kortene og lar dette gå utover de som faktisk står på og legger ned arbeid på en slik måte.

  2. Dette er allerede trumfet igjennom – det er Skatteetatens tolkning av dagens regelverk.

Legg igjen en kommentar

Påkrevde felter er merket *.