Lars Åges tanker

Politikk og teknologi

Er det politikerne eller byråkratene som bestemmer?

| 0 kommentarer

Den siste uka har det blitt kjent at ny E-18 fra Tønsberg til Porsgrunn blir vesentlig dyrere enn først antatt. I hovedsak er det fordi statlige etater har gått inn og gitt påbud om større endringer enn veivesenet har planlagt. Staten har igjen ikke mer penger (ennå de fleste norske innbyggere vet at staten går med et gigantisk overskudd på flere hundre milliarder hvert år), og fylkestinget må derfor bestemme hvordan fylket har lyst til å løse problemene med veien, som er den eneste reele veien staten har 100% ansvar for igjen i fylket, etter at alle de dårlige riksveiene ble overført til fylkeskommunene i 2010.

Fylkestinget som er prisgitt de pengene de får fra staten (som selvfølgelig er alt for lite i forhold til hva man skulle ønske seg, men alle ønsker seg selvfølgelig mer penger enn de har…), har derfor ingen andre reele valg enn å øke bompengefinansieringen fra 77 til 112 kroner for å reise på nye E-18 fra Tønsberg til Porsgrunn. Og nå har til og med politikere fra Arbeiderpartiet og Høyre våknet fra dvalen og innsett at dette ikke er en god valgkampsak å foreslå å flå innbyggerne rett før et lokalvalg (i hvertfall ikke når innbyggerne skjønner selv at de blir flådd).

At politikerne står for forskjellige ting kan være greit nok – det får være opp til velgerne å avgjøre. Jeg har et større problem med hva fylkesordførerkandidat for Arbeiderpartiet, Arve Høiberg sier i intervju med VG:

Vi kan ikke sitte stille å se på en slik skjev kostnadsfordeling. Vi må ta saken opp med Vegdirektoratet, sier Høiberg som lover hard kamp for flere veikroner.

Kilde: VG: Ny vei blir en millard dyrere

Og her begynner jeg å stusse. Dette er et økonomisk spørsmål, og økonomien vedtas av politikerne i statsbudsjettet. Hvorfor skal Høiberg som da representerer regjeringspartiet AP ta saken opp med de som saksutreder i vegdirektoratet? Hadde det ikke vært mer naturlig å ta saken opp med de som bevilger mer penger? Jeg blir også veldig betenkt med hvordan landet faktisk styres? Er det de folkevalgte som vedtar ting på Stortinget som styrer landet, eller er det byråkratene i embetsverket som styrer?

Legg igjen en kommentar

Påkrevde felter er merket *.